Zaboravljeni običaji

Alilovački divani

Hrvatsko kulturno društvo "Tkanica" iz Alilovaca organiziralo je 13. veljače 2010. godine kulturnu manifestaciju "Alilovački divani". Fotografije s ove manifestacije možete pogledati u izborniku "galerija fotografija.

U vatrogosnom domu DVD-a Alilovci, složne ruke Alilovčana organizirale su manifestaciju "Alilovački divani". Drevni običaji: čijalo perja, divani i sjećanja, nastup folklorne i tamburaške sekcije i druženje uz šokačku večeru  podsjetili su nas na vremena naših djedova i baka. Vješto uređer prostor drevnim ormarima, slikama i fenjerima vraća nas u nekakvo, nesvakidašnje vrijeme. Dok bake perje čiju, djedovi vino piju,  dijeca se igraju, a vrijeme kao da stoji. Upravo tako prikazan je ovaj običaj. Kako bi sve bilo u "štihu" ondašnjeg vremena, članovi društva obukli su najljepše nošnje koje su naslijedili te se častili upravo onako kao su to radili njihovi "stari". Program je započeo pjesmom i plestom starih slavonskih kola, nastavio se kroz zorni prikaz čijanja perja, a "divani" su nastavljeni uz večeru. Slavonski specijaliteti: kobasica, čvarci, krvavice i mnoštvo drugih specijaliteta bili su glavno jelo, dok je  prilog  bio domaći sir, kiseli kupus i krumpir. Slastice su predstavljali kolači od dizana tijesta. Naravno, uz jelo se i dobro pilo. Običaj nalaže: "prije jela rakija, poslije jela vino". Premda je ovo čuvanje tradicije, postupilo se upravo ovako. Kako bi "divani" bili oni pravi Alilovčani su se družili i "divanili" do ranih jutanjih sati.  

Možda je malo čudno u današnje vrijeme sjediti i "divaniti", pored tolikih obveza! možemo zahvaliti HKD "Tkanica" i njihovim članovima jer ovakve će priče mnogi pamtiti te putem fotografija prepričavati upravo onako kako su to nama Alilovčani dočarali.