KUD "Ivo Čakalić"

KUD GRB 1Ova je udruga pod nazivom KUD «Ivo Čakalić» iz Kaptola osnovana 2009. god. kao kulturno i prosvjetno društvo u Kaptolu. Prva predsjednica bila je Josipa Kresovljak.  Utemeljitelji društva: Josipa Kresovljak (predsjednica), Mile Pavičić (općinski načelnik ), Damir Poljanac, Marija Vuković, Slavko Čakalić, Mirjana Pranjić, Ružica Vrban, Tomislav Miočević, Ivana Marijanović, Verica Pranjić, Mihaela Đeker, Renata Jurić, Marijana Gril, Petar Marijanović, Anamarija Kresoljak, Daniela Marijanović

kuud 24

 

 

 

Tko smo?

KUD «Ivo Čakalić» iz Kaptol okuplja pripadnike svih uzrasta, spolova, svjetonazora, te nacionalne i vjerske pripadnosti iz Općine Kaptol, koji imaju želju i sposobnost da svojim sudjelovanjem promiču tradiciju i običaje Slavonije u okviru statuta KUD – a «Ivo Čakalić».

Kud «Ivo Čakalić» aktivno se zalaže pri organizacijama te rada na očuvanju kulture, običaja te humanitarne suradnje u okvirima Općine Kaptol i Republike Hrvatske·

Predsjednik: Slavko Čakalić
Adresa: Školska 3, 34334 Kaptol
Telefon: 034/231-023
Fax: 034/ 313-104
Mob: 098899208
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Tajnica: Josipa Šnajder
Matični broj: 2623013
Žiro-račun: 1136004058 otvoren kod Slatinske banke d.d.
IBAN: HR9824120091136004058
OIB: 62218353327
Broj članova: 45
Voditeljica KUD-a - gđa Vesna Valentić Berač
Broj folklornih skupina: 2
Plesna skupina broji 20 članova
Dječja skupina broji 20 članova
Tamburaška skupina broji 5 članova
Društvo broji 15 podupirujućih članova

Nastupi:

2009.

 Kako je KUD « Ivo Čakalić» osnovan početkom 2009. godine za očekivati je da se još uvijek uvježbavaju. Međutim, dobrim vodstvom, predani radu te željom i voljom ovaj mladi KUD svoj premijerni nastup odradio je na sajmu VINO – KAP, Kaptol 2009.g. Iskoristivši priliku poziva za sudjelovanje nastupili su ove godine još na: «PJESMOM U JESEN», Jakšić 2009. te na «ZLATNE ŽICE SLAVONIJE», Požega 2009.

2010.

KUD je osim na svim općinskim manifestacijama (Vincelovo, VINO - KAP,  Pudarijada,) nastupao i na mnogim društvenim i vjerskim obredima, te zabilježio prvi nastup izvan Požeško - slavonske županije u Kaniži. Osim nastupa bitno je istaknuti da je KUD izradio i vlastitu zastavu.

2016.

Od 2016. godine u KUD-u djeluje i dječja skupina koja obuhvaća djecu vrtićke i školske dobi. Iako kratko nastupaju marljivim radom nastupili su na svim dječjim smotrama folklora u našoj županiji i to na Našem Jaru, na dječjoj smotri u Jakšiću, a posebno želimo istaći da su 2017 godine nastupili i na Dječjim đakovačkim vezovima i na Dječjim vinkovačkim jesenima.

Posebna priznanja:

Kao priznanje za sudjelovanje na: VINO KAP – KAPTOL, PJESMOM U JESEN – JAKŠIĆ, ZLATNE ŽICE SLAVONIJE – POŽEGA, organizatori ovih priredbi uručili su im priznanje za sudjelovanje.

2011. godine KUD je uručio posebno priznanje "počasni član KUD-a " a koja je pripala g. Jozi Čakaliću ("kumu zastave" KUD-a)

Zanimljivo bi bilo napomenuti da se u veljači 2009. godine manja skupina entuzijasta okupila i realizirala vlastitu ideju. Prepuni želje i rada za dokazivanjem punim srcem pokreću i organiziraju KUD za očuvanje slavonskih pjesama, plesa i običaja.

KUD je u rekordnom roku od samo tri mjeseca uspio naučiti nekoliko plesova te premijerno nastupiti na sajmu VINO-KAP u Kaptolu. Zašto rekordan rok? Skupina je tako htjela i sve zainteresirane pozvala na probu. Odaziv je bio pravi mix. Stariji i oni mlađi, muško i žensko, bivši folkloraši, osobe koje su se prvi puta srele s plesom i kolom. Upravo zbog toga veličaju svoj uspjeh, a drugi ih pohvaljuju.

Prigodom sudjelovanja na nastupima i promotivnim akcijama na sajmovima uvijek je bilo potrebno pribaviti narodne nošnje i unikatne rukotvorine, a što nikako nije bilo jednostavno i lako. Uspješno je, jer je sve bilo pravovremeno prikupljeno i obavljeno zahvaljujući upornosti članova i na posljetku na zadovoljstvo KUD – a u cjelini.

KUD ima redovite probe u kojima gotovo uvijek sudjeluje više od 70% članova što uvelike otvara mogućnost da se program i novi plesovi mogu kvalitetno uvježbati i proširivati. Valja istaknuti kako je KUD u svom kratko životnom vijeku osim navedenog uspio napisati i vlastitu autorsku skladbu. 

KUD od 2010 godine ima vlastitu smotru folklora „Šokačko se kolo vije“.

Napomena

 KUD «Ivo Čakalić» plesne probe održava održava u vlastitim prostorijama. Društvo je u srpnju 2014. godine vlastitim sredstvima i uz pomoć Općine privelo kraju radove na prostoriji.  Uređena je unutrašnjost, montirana mini kuhinja, montiran je klima uređaj,  a također je izvana uređena i kompletna fasada na cijelom objektu.

KUD je neprofitna organizacija te se financira iz proračuna Općine Kaptol te simpatizera slavonskih običaja.

Ivo Čakalić (1889. – 1971.), za sve koji ne znaju Rodom je iz Doljanovaca (selo 3 km od Kaptola i nalazi se u sastavu Općine Kaptol). Osnovnu školu završio je u Kaptolu. Kako je bio seljačko dijete ali više opredijeljen ka knjigama i čitanju, svoj život posvetio je pisanju starih narodnih običaja, poslovica i pjesama. Iza sebe ostavio je značajne rukom pisane narodne pjesme na ikavskom govoru. Neke od njegovih rukom pisanih dijela otkupili su: JAZU, Institut za narodnu umjetnost, a dio se čuva u Muzeju Požeške kotline u Požegi. Valja na kraju s ponosom istaknuti kako se upravo jedna takva knjižica nalazi i u Kaptolu u župnom uredu.