Udruga vinogradara, vinara i voćara VINO-KAP

vvv-grbUdruga Vinogradara vinara i voćara djeluje od 2003. godine. Okuplja vinogradare, vinare, voćare ali i sve ostale ljude dobre volje koji svoje ciljeve žele ostvarivati kroz Udrugu ali također i rad za opće dobro. Udruga okuplja članove iz Općine Kaptol ali i okolnih mjesta, bez obzira na nacionalnu, vjersku i rasnu pripadnost, a koji prihvaćaju Statut Udruge.

Rad Udruge je javan te djeluje na kulturnom, gospodarskom i prosvjetnom području.

 

  • Adresa: Školska 3, 34334 Kaptol
  • Telefon: Fax: 034/313-104
  • Matični broj: 1817744
  • OIB: 57633333727
  • IBAN: HR0423400091111113720
  • Kontakt osoba i broj telefona: Ferdinand Novak 098/452-111
  • Predsjednik: Ferdinand Novak, oec.
  • Tajnik: Mile Pavičić, ing.
  • Godina osnivanja: 23. ožujak 2003.
  • Broj članova udruge: Udruga trenutačno broji 155 članova

 
Osnivači:

Josip Musil, Antun Šmitpeter, Ferdinand Novak Zdravko Hamžik, Josip Novak, Antun Golić, Franjo Lukačević, Zvonko Svoboda, Danica Toman, Zvonko Nemec, Ivan Jakobović, Stjepan Grunwald, Ivan Bartolović, Slavko Bartolović, Mirko Čakalić, Damir Gril, Mato Mikić, Adam Petrić, Franjo Svoboda, Mato Mikić, Drago Perić, Mile Pavičić.

Financiranje:

Udruga se financira iz proračuna Općine Kaptol te vlastitim sredstvima od članarina.

Nastupi:

Udruga, kako je već navedeno, izlaže proizvode svoga članstva te predstavlja svoje mjesto na sajmovima unutar Požeško – slavonske županije.

Sudionik je povorke «Požeška berba grožđa» u okvirima manifestacije «Zlatne žice Slavonije».

Svojim primjerom i radom Udruga djeluje u javnom životu i radu Općine Kaptol.

Zanimljivosti iz rada i života udruge:

Udruga je za potrebe svojih članova organizira PUDARSKU SLUŽBU (čuvanje vinograda u vrijeme zrenja grožđa (jedina u Republici Hrvatskoj)) na području Općine Kaptol. Pudar je član udruge a službu vrši za dobrobit cijele zajednice.

Udruga je izgradila vlastiti vinski podrum tako što je renovirala podrum u sklopu zgrade NK Kaptol, a koji je godinama bio neiskorišten.

Brinući se za svoje članstvo, Udruga svake godine organizira razne tečajeve, seminare te edukacijske skupove za svoje članove. Također Udruga članovima organizira stručna putovanja u inozemstvo, ali i razne krajeve Hrvatske u vinarska, vinogradarska i voćarska područja. Kako bi proslavili sve uspjehe, zabavili se te zaboravili na sve probleme Udruga za svoje članove organizira tradicionalna druženja povodom blagdana Sv. Martina, Sv. Vinka te blagdana Sv. Jurja. Sv. Juraj ujedno je i zaštitnik Udruge.

Povodom raznih sajmova, Udruga izlaže proizvode svojih članova te u gospodarskom smislu predstavlja svoje mjesto.

Županijsko ocjenjivanje vina i rakija, te sajam Vino – kap Kaptol, velika su društvena događanja koje Udruga organizira na području Općine Kaptol. Županijsko ocjenjivanje vina i rakija Udruga organizira kako bi svatko (u okviru Požeško – slavonske županije) mogao dati vlastito vino i rakiju na ocjenjivanje stručnom povjerenstvu hrvatskih enologa na čelu s dr. sc. prof. Dubravkom Premužić.

Sajam Vino – kap je najveća manifestacija koju Udruga organizira. Izlagači na sajmu su mnogobrojne tvrtke iz zemlje i inozemstva. Teme sajma su: izlaganje noviteta u poljoprivrednoj proizvodnji, izlaganje vlastitih proizvoda, hrane i pića, te etno izložbe.

Sajam se održava u drugoj polovici mjeseca travnja te je upisan u « Kalendar sajmova i izložbi u Hrvatskoj» pri HGK(http://www.hgk.hr/).

Vrijednost ove manifestacije prepoznale su mnoge kulturne ustanove te su kao najvažnije Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Požeško – slavonska županija te Općina Kaptol glavni pokrovitelji ovoga sajma.

Udruga tj. njezino članstvo postavilo je temelje ovoj manifestaciji koja je postala zaštitni znak, ne samo Kaptola nego i cijele Županije.