Preporuke za zaštitu 04.06.2024.

Preporuke za zaštitu 04.06.2024.

Obavijest voćarima! Voćarima koji su pretrpili obilne oborine i tuču u svojim nasadima savjetujemo primjenu fungicida: Captan WP 50 ili Kastor u kombinaciji s aminokiselinama koji utječu na zacjeljivanje rana na plodovima i oštećenja na grančicama. U intenzivnim nasadima jabuka i krušaka u kojima nije bilo tuče savjetujemo ponoviti zaštitu protiv uzročnika bolesti čađave krastavosti s preventivnim ili kontaktnim fungicidom protiv krastavosti: Delan 700 WDG, Delan Pro, Captan 80 WG, Captan 50 WP, Kastor, Scab 80, Alcoban, Polyram DF( dozvola važi do 28.05.2024., krajnji rok za primjenu zaliha je 28.11.2024.) U nasadima višnjama i trešnjama preporučujemo protiv kozičavosti primijeniti Luna experience (K 7 dana). Proizvođači koji su već dva puta koristili ovaj fungicid mogu primijeniti protiv truleži pripravak Signum. Proizvođače šljiva, savjetujemo o potrebi izvršenja zaštite protiv šupljikavosti lista i primijeniti: Captan WP 50 ili Kastor, protiv truleži ploda primijeniti: Signum, Teldor SC 500, Switch 62.5. Proizvođačima bresaka, nektarina preporučamo ponoviti tretiranje protiv šupljikavosti lista primijeniti jedan od organskih fungicida: Captan WP 50, Kastor, Delan. Protiv pepelnice na breskvama i nektarinama: Nativo i Luna experience (djeluju i protiv truleži). U nasadima lijeske izvršiti zaštitu od uzročnika bolesti: pjegavosti lista i sive pjegavosti pripravkom Signum. Protiv pepelnice primijeniti: Chromosul 80, Cosavet DF, Kumulus DF. Protiv lisnih uši primijeniti pripravak Scatto ili Decis 100 EC koji djeluju i na ljeskotoča.
Obavijest vinogradarima! U vinogradima koji su pretpili štete od tuče, savjetujemo primjenu sistemičnih fungicida protiv plamenjače: Forum Star, Ampexio, Fantic F, Pergado F, Folpan Gold, Zorvec Vinabel. Protiv pepelnice upotrijebiti jedan od sistemičnih fungicida: Luna expirience, Dynali, Folicur EW 250, Collis, Vivando, Talendo, Stroby WG, Nativo, Topas 100 EC + pripravak na bazi močivog sumpora. Protiv uzročnika truleži na oštećenim bobicama primijeniti jedan od fungicida: Switch 62,5, Teldor SC 500, Cantus, Pyrus 400 SC. Zbog oštećenja bobica i mladica savjetujemo i primjenu aminokiselina. U vinogradima u kojima nije bilo tuče mogu izostaviti primjenu aminokiselina i fungicida protiv uzročnika truleži. Po završetka cvatnje vinove loze potrebno je provesti tretiranje protiv američkog cvrčka. Dopuštenje imaju insekticidi: Decis 2,5 EC, Sivanto Prime, Chythrin max, Cypgold, Sumialfa 5FL, Mavrik FLO, Abanto, Krisant i dr.
Radi sprečavanja širenja zlatne žutice vinove loze, podsjećamo na važnost praćenja brojnosti populacije američkog cvrčka, postavljanjem žutih ljepljivih ploča. Ploče se postavljaju na srednju armaturnu žicu i zamjenjuju svaka dva do tri tjedna. S ciljem zaštite pčela, korovna flora koja služi za zatravnjivanje u vinogradima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele.
Obavijest povrtlarima! Povrtlare upozoravamo da je potrebno izvršiti zaštitu nakon obilnih oborina od plamenjače i drugih uzročnika bolesti čim se može ući u njivu. Oni proizvođači koji su pretrpili tuču uz primjenu fungicida protiv plamenjače i truleži primijeniti i aminokiseline. Nasade luka potrebno je zaštiti od uročnika bolesti plamenjače, hrđe, bijele truleži i sive plijesni koristeći se jednim od dozvoljenih pripravaka. Protiv plamenjače: Ortiva, Zaftra AZT 250 SC, Zakeo 250 SC, Tazer, i dr. Protiv hrđe: Score 250 EC, Difcor EC, Ortiva, Luna experience te Signum koji ima djelovanje na hrđu i bijelu plijesan. Na kupusnjačama, krastavcima, mahunama i grahu potrebno je izvršiti zaštitu od plamenjače, koncentrične pjegavosti, hrđa i antraknoza koristeći se jednim od fungicida: Ortiva, Zaftra AZT 250 SC, Zakeo 250 SC, Tazer. Fungicidima na kupusnjačama i luku dodati okvašivač. Nasade krumpira potrebno je zaštititi od plamenjače jednim od fungicida: Fantic A, Carial flex, Copforce extra, Zignal super, Ranman Top, Ranman 400 SC, Proxanil 450 SC, Revus SC, Zakeo, Zafrta.
VAŽNA NAPOMENA:Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.
Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.